In Nederland hebben we voetbal en schaatsen, in de Verenigde Staten bepalen basketbal, ijshockey, american football en baseball het topsportklimaat. Ook in Nederland speelt baseball, ofwel honkbal, een relatief grote rol. Haarlem is de honkbalhoofdstad van Nederland, met de jaarlijkse Honkbalweek, en in andere delen van het land wordt ook op niveau gespeeld. Nederland is zo’n beetje de top van Europa op honkbalgebied. En Hoofddorp heeft daarom grootse plannen.
In 2014 is de bouw van een peperduur honkbalcomplex afgerond, dat voldoet aan alle eisen van de Amerikaanse honkbalfederatie MLB. De kosten komen uit op 12,3 miljoen euro. Het is de bedoeling dat Amerikaanse Major League teams (de hoogste divisie in de Verenigde Staten) af en toe naar Hoofddorp komen om hier een wedstrijd te spelen, iets wat niet helemaal ongewoon is: de Amerikaanse profteams spelen buiten het reguliere seizoen wel vaker een paar wedstrijden in het buitenland, als er maar genoeg betaald wordt. In Europa is echter nog nooit gespeeld. In 2014 moeten die wedstrijden in Hoofddorp van start gaan, maar dat gebeurt niet, en ook in 2015 en 2016 gebeurt het niet. Het is onwaarschijnlijk dat er op dit veld ooit een inning gespeeld gaat worden tussen twee Amerikaanse teams.
Wat is er mis gegaan? De Hoofddorpse honkbalclub Pioneers had een nieuw onderkomen nodig en de gemeente Haarlemmermeer besluit tot de bouw van een MLB-goedgekeurd stadion. Dat betekent dat er bijvoorbeeld 300 ton Amerikaanse klei uit Pennsylvania moet worden ingevoerd en dat er vier ton aan de lichtinstallatie moet worden uitgegeven. Verder wordt er meer dan een half miljoen uitgegeven aan bidboeken voor MLB-wedstrijden. Later blijkt dat er al in een vroege fase van het project twijfels bestaan of de investeringen wel terugverdiend kunnen worden, iets wat wel vaker gebeurt bij dergelijke projecten. Er is zelfs, tevergeefs, geopperd om het hele project vroegtijdig af te blazen.
De fractieleider van een lokale partij vergelijkt het project met een Olympisch dorp dat gebouwd is zonder dat de Spelen zijn toegezegd. En daarbij zijn alle kosten overschreden. Wethouders hebben budgetoverschrijdingen niet gemeld en financiële meevallers zijn gebruikt om tekorten weg te poetsen. Er zal ongetwijfeld onderzoek gedaan worden naar de schuldigen van dit fiasco. In de tussentijd zit de gemeente Haarlemmermeer met een hoofdpijndossier. En een stadion van ruim 12 miljoen euro.
Bron: Volkskrant 4 april 2016