IJverige gemeentewerker met onkruidbrander vernielt per ongeluk kunstwerk van 250.000 euro: ‘Heel erg spijtig’

Het was een prachtig kunstwerk bij het Centraal Museum in Utrecht, er was maar liefst drie jaar aan gewerkt: een trap, begroeid met speciale plantjes. Kosten: bijna 250.000 euro. Een gemeentewerker met zijn onkruidbrander zag er de schoonheid niet van in en brandde alles in vijftien minuten helemaal weg.

Werk van drie jaar is voor niets geweest, zo voelen de vrijwilligers van Vergroening Singels030 dat. Veel liefde en tijd hadden ze erin gestopt om de Verdwijnende Trap, de groene loper voor mens, plant en dier, op te bouwen, net achter het Centraal Museum. De kosten van het kunstwerk, dat in 2018 werd aangelegd, waren destijds bijna 250.000 euro.

,,Er stonden Utrechtse muurplantsoorten als de tongvaren, eikvaren, steenbreekvaren, muurpeper, tripmadam, muurleeuwenbek, gele helmbloem, klein glaskruid en kruipklokje.” Het was een prachtige, ecologische trap, maar nu is alles weg, constateren vrijwilligers Lies König en Harmke van Dam treurig.

Inhuurkracht

Van Dam weet niet precies wat er gebeurd is. ,,Er was kennelijk een inhuurkracht van de gemeente en die wist niet wat de ecologische trap was. Hij wist ook niet dat wíj het onderhoud hier doen, en niet de gemeente. Ik hoorde dat hij met een onkruidbrander aan het werk was en dacht de trap mee te kunnen nemen.” En zo gebeurde het: binnen 15 minuten was de trap schoon en het kunstwerk verdwenen.

Kunstenares Birthe Leemeijer uit Haarlem is teleurgesteld. ,,Het is heel erg spijtig dat dit gebeurd is. Mensen zijn drie jaar lang bezig geweest om daar iets heel bijzonders op te bouwen. Dat vraagt veel tijd en liefde. Daarom is het gevoel van teleurstelling heel groot. Het werk is nu in een mum van tijd ongedaan gemaakt. We kunnen weer opnieuw beginnen.”

Bijzondere planten

Leemeijer: ,,Die trap gaat heel erg over de relatie die mensen met planten hebben. Een belangrijke missie van deze groep is te laten zien hoeveel bijzondere planten er zijn. En juist die planten een podium bieden. Er zijn veel planten waarvan mensen denken dat het onkruid is, maar die juist zeer zinvol zijn, zeker in een binnenstad.”

Vrijwilliger Van Dam laat weten dat de groep de trap opnieuw gaat beplanten: ,,We kunnen het wel oplossen, maar het duurt wel even voor we weer op het oude niveau zitten. De trap bestaat uit zeven of acht ecozones. Op elk deel van de trap groeien andere soorten planten. Dat hadden we zo uitgekiend voor een ecologische variatie. Nu gaan we het verkeerde seizoen in om opnieuw te planten. Het is te droog. De bedoeling was om de planten, waaronder veel varens, lekker te laten groeien, zodat de trap bijna niet meer te zien is.”

Leemeijer wil graag toelichten wat het idee is achter het kunstwerk. ,,Heel lang is er een hiërarchie geweest waarin mensen vonden dat ze het belangrijkst waren. Daarna kwamen de dieren en daarna planten. Inmiddels begint steeds meer een besef te ontstaan dat we allemaal naast elkaar leven. Dat we allemaal onze plek moeten hebben. Die trap gaat heel erg over die hiërarchie.”
,,Er is een plek voor iedereen en alles. De trap wordt druk bezocht, niet alleen door mensen. Die plantjes hebben hun eigen plek verdiend. Nu blijkt weer eens dat er niet altijd oog voor is. Planten horen in dat hele grote systeem waar we met z’n allen onderdeel van zijn. Dus die planten moeten snel terug  komen.”

Kosten

De gemeente spreekt van een ‘menselijke fout’. Volgens een woordvoerder zal de gemeente de kosten van het herstel van de trap betalen. ,,Samen met alle betrokken partijen stellen we zo snel mogelijk een plan op voor de nieuwe, groene inrichting van de trap. Ook kijken we samen met de betrokkenen naar een toevoeging bij het kunstwerk om nog explicieter te maken dat het hier gaat om een kunstwerk met een groen element.”

Bron: AD.nl, 29 april 2021

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *