Het lijken scenes uit een hilarische homevideo, maar in Utrecht is het realiteit. De afgelopen maanden haalden verschillende voetgangers op een bedrijventerrein een nat pak door pardoes in een waterbak te stappen. De gemeente heeft inmiddels besloten om een waarschuwingsbord neer te zetten. Wat is hier aan de hand?
Harke Plas, werkzaam bij een advocatenbureau op bedrijventerrein Rijnsweerd, reed maandag naar zijn werk, toen hij opeens een verkeersbord in de vijver op de Euclideslaan zag staan. ,,Ik dacht: ‘Hé, wat komisch en heb toen een foto van het bord gemaakt en in de kantoorapp gezet.”
Plas krijgt met de foto de lachers op zijn hand. ,,Ja, er was hilariteit alom. Maar wat bleek: ik kreeg foto’s terug dat er een meneer in het water was gevallen. Een paar collega’s van mij hadden dat vorige week zien gebeuren. De man dacht dat het gravel was en wilde naar de overkant lopen, toen hij pardoes in het water viel.”
De waterbak op de Euclideslaan heeft, vanwege de rode laag die er op momenten als een deken overheen ligt, ook wel erg veel weg van gravel. Geen wonder dat iemand die vergissing dan een keer maakt, zegt Plas. ,,Ik weet dat daar water ligt, maar als je hier niet bekend bent, snap ik dat je er zo inloopt.”
Navraag bij Annemarie van de Beek, parkcoördinator van Rijnsweerd, leert zelfs dat het niet de eerste keer is dat iemand natte voeten haalt op het kantorenpark. ,,De afgelopen maanden zijn er al verschillende meldingen bij ons binnen gekomen van mensen die per ongeluk in de waterbak zijn gestapt. De ene keer is het omdat het kroos groen is en op gras lijkt. De andere keer omdat er bruine bladeren in de vijver waaien, waardoor het lijkt op gravel.”
Van de Beek heeft daarom al veelvuldig contact gehad met de gemeente, maar de situatie rondom de waterbak is ingewikkeld. Het maakt namelijk deel uit van een kunstwerk genaamd Het Verzonken Schip, dat in 1991 is ontworpen door kunstenares Karin Daan. Aan de waterbak zelf mag daarom weinig gedaan worden.
Ook het weghalen van de bladeren is volgens de parkcoördinator een onmogelijke opgave. ,,Het is een bak met een lengte van 200 meter. Dat kost de gemeente heel veel aan onderhoud, maar er moest wel wat aan de veiligheid gebeuren.”
De gemeente Utrecht heeft daarom maandag een eerste verkeersbord in de bak geplaatst om voorbijgangers te waarschuwen. ,,En er zijn nog twaalf borden in de maak”, vertelt Van de Beek. ,,Die worden binnenkort geplaatst.” Overigens ging het vandaag wéér mis. Een man haalde een nat pak er werd door omstanders op het droge geholpen.
Daarnaast wordt het aanleggen van een fontein als optie gezien om duidelijk te maken dat het om een waterbak gaat. De parkcoördinator juicht het allemaal toe. ,,Door herontwikkeling van de vijverbak willen wij er richting de toekomst een stukje recreatiegebied van maken, waar mensen elkaar ontmoeten en er ruimte is voor bewegen en sport.”
,,Maar dat zijn plannen voor de toekomst. Eerst moeten we de veiligheid zien te waarborgen. Gelukkig pakt de gemeente het serieus en snel op.”
Voor de meneer in het pak – en andere onoplettende voorbijgangers – is het echter al te laat. ,,Ja, dat is heel vervelend’’, zegt Van de Beek. ,,Niet alleen je kleding kan nat worden. Als je je telefoon in je broekzak hebt zitten, kan die natuurlijk kapotgaan. En met deze temperaturen kun je ook onderkoeld raken. Wij hopen dit daarom in de toekomst te voorkomen.”
Advocaat Harke Plas kan wel lachen om het hele gebeuren. ,,De combinatie van het bord in het water maakt het een komisch iets. Gelukkig is het mij nog nooit overkomen.”
Bron: www.ad.nl (9 maart 2023)