Gebroken glas

Ramen dreigen uit splinternieuwe megaministerie te vallen

Een nieuw hoofdstuk in de reeks bouwblunders rond het splinternieuwe megaministerie in Den Haag: ramen in de glazen kolos springen spontaan kapot, waarbij de glasscherven argeloze voorbijgangers kunnen raken.

Vier loodzware glasplaten van het megaministerie aan de Rijnstraat in Den Haag, waar de ministeries van Buitenlandse Zaken en Infrastructuur en Waterstaat zijn gevestigd, zijn de afgelopen maanden op verschillende momenten door nog onverklaarbare oorzaak spontaan gebarsten. Het glas veroorzaakte geen gewonden, maar het Rijksvastgoedbedrijf (RVB) – de eigenaar van het pand – vreest dat meer ruiten van het volledig glazen gebouw spontaan zullen versplinteren en dan letsel kunnen veroorzaken bij voorbijgangers.

Om die reden gaat de Rijnstraat, een drukke doorgang van het Haagse Centraal Station richting het centrum van de stad, bij harde wind op slot. Duizenden voorbijgangers moeten dan omlopen. Afgelopen zaterdag was dat het geval, toen sprake was van windkracht 7. Er werden beveiligers ingezet, omdat meerdere passanten de wegversperring probeerden te omzeilen.

,,Dit moest het pand van de toekomst zijn, maar dat is het duidelijk niet geworden’’, zegt een ondernemer wiens winkel door de tijdelijke afzetting slecht bereikbaar was. Een bloemenkiosk in het afzettingsgebied moest op last van het RVB heel de dag de deuren gesloten houden. Een halteperron van de tram werd deels buiten gebruik gesteld.

Winkeliers vrezen dat de straat bij harde wind vaker dichtgaat. Drogisterij Etos dient vanwege inkomstenderving een schadeclaim in bij het Rijksvastgoedbedrijf. De drogist was zaterdag via de centrumzijde nog bereikbaar. ,,Maar de loop was er totaal uit’’, zegt een Etos-manager.

Kosten

Daarmee dreigen de extra kosten voor het megaministerie verder op te lopen. Koning Willem-Alexander opende het pand eind 2017. De verbouwing van het onderkomen van de ministeries van Buitenlandse Zaken en Infrastructuur en Waterstaat kostte 267 miljoen euro.

Sinds de opening stapelen de gebreken zich op. Vorig jaar bleek al dat ambtenaren in het gebouw baalden van slecht zittende designstoelen, een gebrek aan werkplekken en een ‘akelige sfeer’. Snel na de oplevering moesten schilders zwarte muren weer wit verven.

Verder raakten twee ambtenaren gewond na een val van onveilige designtrappen. Ook functioneerde het klimaatsysteem niet goed en zijn niet alle vloeren sterk genoeg. In het pand geldt daarom een verbod op het stapelen van grote hoeveelheden printpapier.

Onderzoek

Het Rijksvastgoedbedrijf is al weken bezig met onderzoek naar het barsten van de glasplaten. Op dit moment lopen nog meerdere onderzoeken, zo meldt een woordvoerder. Daarbij wordt onder meer gekeken naar of meer glasplaten op het punt van springen staan. ,,Er zijn al meerdere onderzoeken geweest, maar de exacte oorzaak en een mogelijke oplossing hebben we nog niet’’, zegt de RVB-woordvoerder.

Zolang de precieze oorzaak niet vaststaat, gaat de straat bij het ministeriegebouw bij windkracht 7 acuut op slot. De gemeente Den Haag meldt dat ze hierover in gesprek is met het RVB.

Een van de vier gebarsten glasplaten, op grote hoogte, is inmiddels verwijderd. Bij de andere drie van de beschadigde glasplaten is zwart folie aangebracht om te voorkomen dat glas naar beneden valt.

Hitte

Volgens de RVB-woordvoerder is er een sterk vermoeden dat de hitte in de afgelopen zomerweken de glasbreuken heeft veroorzaakt. ,,De temperatuur is mogelijk opgelopen, waardoor ruiten met een oneffenheid of onzuiverheid kunnen zijn gesprongen’’, zegt de woordvoerder. ,,Maar het onderzoek moet dat nog uitwijzen.’’

Wie aansprakelijk is voor de schade, is volgens het RVB nog onduidelijk. ,,Daar lopen gesprekken over.’’ De overheidsinstantie zegt niet wie de leverancier van de nieuwe glasplaten is. De woordvoerder verwijst daarvoor door naar het bouwconsortium PoortCentraal. Dat renoveerde het pand in opdracht van het Rijk en exploiteert het gebouw nu. PoortCentraal wil niet reageren op vragen over de huidige problemen.

,,Onze zorg gaat nu eerst uit naar de veiligheid en naar het vinden van een oplossing’’, zegt de RVB-woordvoerder. Staatssecretaris Raymond Knops van Binnenlandse Zaken – verantwoordelijk voor het RVB – zit in zijn maag met het blunderministerie. ,,Bij ieder ontwerp moeten we niet alleen kijken of het mooi is, maar ook of het functioneel is’’, zei hij eerder dit jaar over de problemen met het pand.

Saillant is dat de Rotterdamse toparchitect Ellen van Loon het megaministerie aan de Rijnstraat heeft ontworpen. Diezelfde Van Loon maakte ook tekeningen voor de grootschalige renovatie van het Binnenhof, die volgend jaar van start moet gaan. Na kritiek op die plannen is Van Loon op een zijspoor gezet.

Bron: ad.nl, 15 augustus 2019

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *